martes, 25 de enero de 2011

Comparacions: Japó

De vegades es bo no tancar-se en un mateix, i mirar cap enfora a veure que fan altres. En concret, vull mostrar que no tenim perquè conformar-nos amb els estàndards de neteja que actualment tenim a la ciutat de Barcelona. Es pot fer millor, de fet, molt millor.

He visitat el Japó en diverses ocasions, i encara que l'impacte més gran va ser el primer cop que hi vaig anar, mai ha deixat de sobtar-me els carrers tan nets que tenen. Sembla ser que la recepta de l'èxit es basa en 1) un bon sistema de neteja on els ciutadans també poden participar, però sobretot en 2) embrutar el menys possible. El més curiós de tot és que pràcticament no hi han papereres a cap de les grans ciutats. Així, encara que l'Ajuntament de Barcelona posi una paperera a cada cantonada, això no garanteix que el terra no estigui ple de plàstics, papers i altres. El que cal és, senzillament, més civisme.

Adjunto algunes fotos perquè veieu el grau de netedat del que parlo (podeu fer clic en les fotos per veure-les amb més detall).

Això és un carrer de Kyoto. Com podeu veure, l'única "brutícia" són les fulles dels arbres que han caigut.


La foto anterior mostra un carrer d'un barri residencial, fet que podria explicar la seva netedat. Tanmateix, la següent foto és d'una part cèntrica de Tokyo (una ciutat de 13 milions de persones). Com es pot apreciar, l'asfalt i les voreres semblen una catifa impol·luta.


Una altra foto de Tokyo. Aquest cop, un barri no tan exclusiu com és Ginza (ple de botigues de luxe). Seria d'esperar que poguéssim trobar algun indici de brutícia. Tot i així costa de trobar, inclús amb la imatge ampliada.


Finalment, vull mostrar una última foto on es veu un carreró de Tokyo. A banda de ser un carrer net, el que més sobta d'aquesta foto a un barceloní són tots els testos que hi han en front de cada casa. Molt probablement, a Barcelona ja no hi serien. Algú els hauria robat o algú els hauria destrossat.

2 comentarios:

  1. Hola. Estant molt bé aquestes fotos del Japó. He vist que has fet un comentari sobre les pixarades dels gossos al meu blog La Barcelona que camina. Et convido a que llegeixis l'entreda que vaig escriure sobre aquest tema ja fa uns tres anys: http://labarcelonaquecamina.blogspot.com/2007/04/un-gos-amb-una-propietaria-neta.html

    ResponderEliminar
  2. Gràcies pel comentari. El Japó, en aquest sentit, està a molts anys de distància de Barcelona (i de les parts d'Espanya que conec). El més curiós de tot és que al Japó és impensable entrar a casa d'algú sense treure't les sabates, i a Barcelona, amb tota la brutícia que hi ha al carrer, pràcticament ningú es treu les sabates quan va a casa dels altres. Crec que, simplement, són dues formes de pensar.

    ResponderEliminar